Thursday, July 31, 2008

Mihun Sup

Mihun Sup Kegemaran Kak Lin....Makan Dengan Sambal Kicap Tentu Berasap Telinga. Kenalah Sediakan Seberapa Banyak Air......Untuk Memadamkan Asap Yang Keluar Tu.....Ahakss

Bahan-Bahan:-

1 Bungkus Mihun
100 Gram Sawi
500 Gram Udang – Rebus Buang Airnya
300 Gram Isi Ayam
1 Bungkus Rempah Sup
1 Mangkuk Air Rebusan Ayam
- Sedikit Minyak Masak
- Garam

Bahan Kisar:-

4 Ulas Bawang Merah
5 Ulas Bawang Putih
1 Sm Halia


Cara Menyediakannya:-

Rendam Mihun Dengan Air. Bila Telah Separuh Kembang. Tapis Dan Ketepikan. Panaskan Minyak Dan Tumis Bahan Kisar.

Masukkan Air Rebusan Ayam, Isi Ayam, Udang, Rempah Sup Dan Garam. Masukkan Sawi. Biarkan Sekejap. Masukkan Mihun Kedalam Mangkuk. Kemudian Tuang Kuah Sup Diatasnya.



Sunday, July 27, 2008

Ayam Lemak Cili Padi

Ayam Lemak Cili Padi Resepi Daripada Fp KakLiza. Terima Kasih Kak Liza.....Sesekali Ubah Selera.....Tapi Anak-Anak Kak Lin Pun Kurang Suka Makan Masak-Masak Lemak Ni......Bila Kak Lin Dah Masak Nak Tak Nak Terpaksa Makan......Baiknya Ibu......Hehehehehe



Bahan-Bahan:-

1/2 Ekor Ayam
2 Cawan Santan Pekat
- Garam

Bahan Mesin Halus:- 20 Tangkai Ciliapi
3 Cm Kunyit Hidup
3 Cm Halia
2 Tangkai Serai
1 Cawan Air

Cara Membuatnya:-

Masukkan Semua Bahan Kecuali Santan Pekat Dalam Periuk Dan Masak Sehingga Mendidih Dan Ayam Juga Kentang Lembut.

Masukkan Santan Pekat Dan Sentiasa Kacau Sehingga Mendideh Semula. Rasakan Garam Dan Tutup Api.

Ayam Masak Kicap

Resepi Ayam Masak Kicap Ni Kak Lin Ambil Daripada Fp Mak Lang. Resepi Asal Daging Masak Kicap Tok Jah. Daripada Daging Kak lin Ganti Dengan Ayam......Sebab Masa Kak Lin Kepasar Tiada Orang Menjual Daging Samaada Memang Tak Berniaga Atau Dah Habis.


Bahan Kisar :-
20 Tangkai Cili Kering
5 Ulas Bawang Merah
4 Ulas Bawang Putih
1 Inci Halia

1 Camca Teh Jintan Besar ) Disangai Dan Ditumbuk
1 Camca Teh Jintan Kecil )
1 Camca Teh Lada Hitam-Tumbuk

- Sedikit Air Asam Jawa
- Garam & Sedikit Gula
2 Biji Bawang Besar - Dimayang Melintang
- Kicap Pekat

Cara Menyediakannya:-
Kisar Cili Kering, Bwg Merah, Bwg Putih, Halia, Lada Hitam Dan Jintan. Tumis Semua Bahan Yang Dikisar.

Selepas Naik Minyak, Masukkan Ayam Renihkan Sebentar, Masukkan Sedikit Air Asam Jawa, Garam Dan Sedikit Gula.Masukkan Kicap Selepas Ayam Masak, Masukkan Bawang Besar Yang Telah Dimayang .

Sup Ikan Merah


Bahan-Bahan:-


1 Ekor Ikan Merah
2 Biji Buah Tomato
4 Kuntum Bunga Cengkih
1 Batang Kayu Manis
2 Kuntum Bunga Lawang
3 Biji Buah Pelaga
1 Bungkus Sup Bunjut
5 Ulas Bawang Putih
3 Ulas Bawang Merah
1 Sm Halia
1 Kiub Pati Ikan Bilis
1 Tangkai Daun Sup
1 Tangkai Daun Bawang
1 Sudu Kecil Serbuk Lada Sulah
- Minyak
- Garam


Cara Menyediakannya:-


Bawah Merah, Bawang Putih Dan Halia Di Tumbuk Kemudian Di Tumis Bersama-sama Dengan Bunga Cengkih, Kulit Kayu Manis, Buah Pelaga Dan Bunga Lawang.

Masukkan Air, Rempah Bunjut Dan Pati Ikan Bilis Biarkan Mendidih. Kemudian Masukkan Ikan Merah Tadi Serta Serbuk Lada Sulah.

Apabila Mendidih Masukkan Tomato. Taburkan Daun Bawang Dan Daun Sup Semasa Menghidang.

Selamat Hari Lahir Kak Lin


Untuk Abang, Anak-Anak, Rakan-Rakan Fotopages, Blog Dan Rakan-Rakan Sepejabat Serta Sahabat Andai Jauh Dan Dekat Yang Telah Mengucapkan "Happy Birthday" Tepat Jam 12.01 Minit Pagi......Ada Yang Sampai Tak Tidur Kerana Ingin Menunggu Detik 12.00 Malam Maka Kak Lin Ingin Mengambil Kesempatan Di Sini Untuk Mengucapkan Jutaan Diatas Ingatan Kalian Pada Kak Lin....Terima Kasih.

Pada Yang Telah Memberi Cenderahati Pada Kak Lin.....Terima Kasih Sekali Lagi Kak Lin Ucapkan. Agar Kak Lin Simpan Sebagai Kenangan Sehingga Ke Akhir Hayat.

Semoga Kalian Semua Di Panjangkan Usia, Di Murahkan Rezeki, Senantiasa Dalam Rahmat Allah, Agar Kehidupan Kalian Di Berkati Dalam Kebahagiaan Yang Hakiki....Aminnnn.


Saturday, July 26, 2008

Kek Coklat

Kak Lin Ambil Resepi Kek Coklat Ini Daripada Fp Mamasya. Sumber Asal Daripada Fp Kak Liza. TerimaKasih Kepada Kedua-duanya......Muaaaaaahhhhhh


Bahan A

250 Gm Butter
250 Gm Gula Perang Atau Kastor
4 Biji Telur Gred B
1 Sudu Kecil Esen Vanilla
250 Ml Susu Segar

Bahan B [ Ayak ]


290 Gm Tepung Gandum
50 Gm Serbuk Koko
1 Sudu Kecil Nescafe Instant
1 Sudu Besar Baking Powder
1/2 Sudu Kecil Soda Bikarbonat

Cara Menyediakannya:-


Butter Dan Gula Dipukul Sehingga Kembang. Masukkan Telur Satu Persatu. Pukul Lagi. Masukkan Esen Vanilla.


Masukkan Bahan B Yg Telah Diayakkan Berselang Seli Dengan Susu Segar. Kacau Rata Dgn Senduk Kayu.


Masukkan Dalam Loyang Yg Telah Dilapikkan Kertas Dan Bakar Dalam Oven Yg Telah Dipanaskan Suhu 170'C Selama 45 Minit Atau Sehingga Masak.


Sejukkan Dan Hiaskan Dengan Topping Coklat.


Coklat Topping:-


1 Cawan Susu Pekat
60 Gm Butter
50 Gm Serbuk Koko

Kacau Secara Double Boiler Sehinga Larut Dan Sejukkan Sekejap. Kemudian Tuangkan Diatas Kek.




Agar-Agar Koko Holick


Bahan-Bahan:-


400 Gram Serbuk Agar-Agar
2 Gelas Air
2 Gelas Susu Segar
4 Sudu Besar Susu Pekat Manis
50 Gram Gula Melaka
2 Sudu Besar Koko
4 Sudu Besar Holick
3 Sudu Besar Gula


Cara Menyediakannya:-

Didihkan Air, Masukkan Gula Melaka, Agar-Agar Dan Gula Pasir. Masukkan Pula Susu Segar Dan Susu Pekat Manis. Akhir Sekali Masukkan Holick Dan Koko. Kacau Sehingga Rata. Kemudian Masukkan Ke Dalam Acuan Dan Sejukkan.

Urap Pucuk Ubi


Bahan-Bahan:-


1 Ikan Pucuk Ubi
10 Biji Bawang Kecil
10 Biji Cili Padi
1 Inci Isi Cekur
5 Helai Daun Cekur - Di Hiris
1 Genggam Ikan Bilis
1 Biji Kelapa Parut
30 Sen Taugeh
- Sedikit Garam
- Sedikit Gula
- Sedikit Belacan


Cara Menyediakannya:-

Pucuk Ubi Di Rebus Dengan Sedikit Garam. Di Tapis, Perah Dah Di Hiris.

Goreng Bawang Kecil, Cili Padi, Ikan Bilis Dan Belacan Satu Persatu. Kemudian Semua Bahan Yang Di Goreng Di Tumbuk Bersama-sama Dengan Isi Cekur.

Masukkan Bahan Tumbuk Kedalam Kelapa Parut. Gaul Rata. Masukkan Pula Garam Dan Gula Kemudian Di Sangai Sebentar. Jangan Sampai Jadi Kerisik.

Akhir Sekali Gaulkan Dengan Pucuk Ubi, Taugeh Dan Daun Cekur. Kemudian Bolehlah Di Hidangkan.


TomYam Ayam


Bahan-Bahan:-

500 Gram Ayam
2 Biji Bawang Besar – Di Belah 4
3 Biji Bawang Putih
1 Inci Halia
1 Senduk Rempah Tom Yam Thai
2 Helai Daun Limau Purut
2 Batang Serai
1 Batang Lobak Merah
2 Keping Asam Keping
10 Biji Cili Padi Di Pecah2
- Sedikit Bunga Kobis
- Garam Dan Gula Secukupnya


Cara Membuatnya:-

Ayam Di Potong Kecil2 Kemudian Di Rebus. Tumbuk Bawang Putih Dan Halia Kemudian Di Tumis Hingga Naik Baunya. Masukkan Rempah Tom Yam, Gula Dan Garam. Kacau Hingga Rata Kemudian Masukkan Serai, Daun Limau Purut Dan Ayam, Gaul Lagi Hingga Sebati.

Akhir Sekali Masukkan Air Rebusan Ayam Dan Asam Keping. Setelah Mendidih Masukkan Pula Bila Telah Masak Bolehlah Di Hidangkan.
Bawang Besar, Lobak Merah, Bunga Kobis Dan Cili Padi.



Puding Buih


Bahan A:-

80 Gram Gula Kastor
3/4 Sudu Besar Agar-Agar Serbuk
150 Ml Susu Cair
250 Ml Air
30 Gram Tepung Kastad
2 Biji Kuning Telor


Bahan B:-

80 Gram Gula Kastor
3/4 Sudu Besar Agar-Agar Serbuk
150 Ml Susu Cair
250 Ml Air
2 Biji Putih Telor – Pukul Hingga Berbuih
- Sedikit Pewarna Merah Dan Hijau


Cara Menyediakannya:-


Bahagian A:-

Gula, Agar-Agar Dan Susu Cair Di Masak Hingga Mendidih. Masukkan Tepung Kastad Yang Telah Di Bancuh Dengan Sedikit Air. Kacau Dan Masukkan Kuning Telor. Kacau Hingga Sebati Dan Pekat. Tuang Ke Dalam Acuan Dan Sejukkan.


Bahan B:-

Gula, Agar-Agar Dan Susu Di Masak Hingga Mendidih Kemudian Masukkan Putih Telor. Biarkan Sebentar . Angkat Dan Di Bahagikan Kepada Dua Bahagian. Warnakan Satu Bahagian Merah Dan Satu Bahagian Lagi Hijau.


Tuangkan Berselang Seli Ke Atas Adunan A Dan Sejukkan.

Selamat Hari Lahir Abang


4hb Julai, 2008 Birthday Abang Yang Ke 51 Tahun......Semoga Panjang Umur Murah Rezeki....Dan Senantiasa Beroleh Kebahagian Hendaknya......Terima Kasih Di atas Segala Kasih Sayang Yang Di Berikan......Muaaaaaaaaahhhhhhh.......I Love U.


Inilah Hadiah Yang Tak Seberapa Daripada Kak Lin Untuk Abang......Tapi Kasih Sayang Yang Diberikan Tidak Sama Dengan Hadiah Ini......

Kuetiau Latna



Bahan-Bahan:-


500 Gram Kuetiau
10 Ekor Udang
3 Ekor Sotong
50 Gram Daging Ayam
3 Ulas Bawang Putih – Di Ketuk
3 Batang Sawi
3 Jagung Muda
1/2 Lobak Merah
2 Sudu Sos Tiram
1 Sudu Sos Ikan
- Garam Dan Gula Mengikut Rasa
- Sedikit Tepung Jagung Di Bancuh Dengan Air


Cara Menyediakannya:-


Panaskan Sedikit Minyak Di Dalam Kuali. Tumiskan Bawang Putih Masukan Udang, Sotong Dan Ayam. Masukan Pula Stok Ayam Secukupnya. Apabila Mendidih Masukan Sayuran, Sos Tiram, Serbuk Perasa Ayam, Sos Ikan, Garam Dan Gula Pasir. Kemudian Pekatkan Kuahnya Dengan Bancuan Tepung Jagung. Ketepikan.


Panaskan Minyak. Tuangkan Sedikit Kicap Dan Sos Tiram. Masukkan Kuetiau Dan Goreng Dengan Api Yang Kuat Sebentar. Angkat Dan Bubuh Di Dalam Pinggan. Tuangkan Kuah Yang Telah Di Sediakan Tadi.

Paceri Nenas


Bahan-Bahan:-

½ Biji Nenas
2 Sudu Besar Ketumbar
1 Sudu Kecil Jintan Manis
1 Sudu Kecil Jintan Putih
100 Gram Udang Kering – Ditumbuk Lumat
3 Sudu Besar Kerisik
300 Ml Santan Pekat
1 Senduk Rempah Kari Ikan
10 Biji Bawang Merah
4 Biji Bawang Putih
10 Tangkai Cili Kering
- Garam Dan Gula Mengikut Rasa
- Rempah Penumis
- Bawang Hiris


Cara Menyediakannya:-


Potong Nenas Bulat-Bulat Di Belah Dua Kemudian Di Rendam Dengan Air Kapur.

Ketumbar, Jintan Manis Dan Jintan Putih Di Goreng Tanpa Minyak. Kemudian Di Kisar Mengunakan Pengisar Kering. Ketepikan.

Kisar Pula Cili Kering, Bawang Merah Dan Bawang Putih Kemudian Di Gaul Bersama Rempah Kari Ikan Dan Masukkan Jintan Manis, Jintan Putih Dan Ketumbar Yang Telah Di Kisar Tadi.

Panaskan Minyak Tumis Bahan Penumis Bersama Dengan Bawang Hiris. Setelah Naik Baunya Masukkan Pula Cili Kering Yang Telah Di Gaul Bersama Rempah. Kemudian Masak Hingga Terbit Minyak. Masukkan Pula Udang Kering Yang Telah Ditumbuk Tadi. Biar Sebentar. Kemudian Masukkan Nenas, Gula, Garam Dan Santan. Masak Hingga Mendidih. Akhir Sekali Masukkan Kerisik.


Apabila Masak Bolehlah Di Hidangkan.


Ayam Masam Manis

Anak-Anak Asyik Nak Makan Ayam Jer...Tak Tahu Nak Masak Apa.......Terfikir Pulak Nak Masam Ayam Masam Manis Citarasa Kak Liza. Terima Kasih Kak Liza.


Bahan-Bahan:-

500 Gram Ayam
1 Inci Kunyit
5 Sudu Besar Tomato Sos
5 Sudu Besar Cili Sos
1 Sudu Kecil Gula
1/2 Cawan Air
1 Biji Tomato – Di Belah
- Minyak Untuk Goreng Ayam

Bahan Mayang:-

3 Ulas Bawang Merah
3 Ulas Bawang Putih
2 Cm Halia
3 Biji Cili Merah


Cara Menyediakannya:-

Gaulkan Ayam Dengan Garam Dan Kunyit. Goreng Jangan Sampai Garing. Angkat Dan Ketepikan.

Tinggalkan Sedikit Minyak Untuk Menumis Bahan Yang Di Mayang. Tumis Bahan Mayang Hingga Wangi.

Masukkan Air, Tomato Sos, Cili Sos, Buah Tomato Dan Gula. Biarkan Mendidih.Masukkan Ayam. Biarkan Sebentar Kemudian Angkat Dan Hidangkan.

Teman




Teman,

Kehidupan Adalah Untuk Mencari Sinar
Moga Sinaran Ditemukan
Di Bawah Naungan Keredaan Dan Ketentuan Allah
Usahlah Dicari
Kegelapan Dan Kesamaran
Dalam Kemurkaan Allah.


Teman,

Kehidupan Adalah Untuk Mencari Keredaan Allah
Agar Keredaan Dapat Dikecapi
Melalui Niat Insan
Yang Tulus Ikhlas
Dan Bukannya
Niat Yang Terselit Hasutan Syaitan.


Teman,

Kehidupan Adalah Untuk Mencari Sahabat Sejati
Yang Membawa Ke Arah Kebenaran
Semoga Kehidupan Tidaklah Sesat
Terhindar Dari Keburukan Dan Kejahatan
Dan Bukanlah Sahabat
Yang Membawa Ke Arah Kebinasaan
Lalu Terjerumus Ke Lembah Kehinaan
Meskipun Di Dunia Ini
Dan Akhirat Yang Menanti.


Teman,

Tatkala Kebencian Menyelubungi Diri
Bencilah Sesuatu Yang Membawa Keburukan
Bencilah Kepada Kejahatan
Dan Kemaksiatan
Janganlah Kamu Membenci
Kebaikan Dan Kesahihan.


Teman,

Ingatlah Allah Tuhan Sekelian Alam
Pencipta Langit
Pencipta Bumi
Tanpa-Nya Tidak Akan Wujud
Insan Hina
Di Dunia Kala Ini.


Hasil Nukilan
KakLin
Jam 10.00 PM
01/06/2008