Wednesday, August 6, 2008

Sup Tulang

Tempohari Abang Teringin Nak Makan Sup Tulang....Pagi-Pagi Lagi Lepas Hantar Adik Sekolah Abang Pergi Pasar Beli Tulang. Kak Lin Balik Daripada Pejabat Jam 5.30 Petang Abang Dah Siap Rebuskan Tulang Ni.....Tinggal Kak Lin Tumiskan Bahan-Bahannya Jer....Tiap-Tiap Hari Kalau Abang Tolong Masak Macam Ni Kan Ke Bagus......Wkakakaka......Ni Dah Bagi Betis Nak Peha.....Baik Punya Isteri.....Ahakss


Bahan-Bahan:-

1 Kilo Tulang Lembu
8 Ulas Bawang Putih
5 Ulas Bawang Merah
2 Inci Halia
3 Biji Kentang - Dibelah
2 Bungkus Rempah Sup Bunjut
- Sedikit Serbuk Lada Sulah
- Sedikit Daun Bawang Daun Sup – Di Hiris
- Kayu Manis, Bunga Lawang Dan Buah Pelaga
- Bawang Goreng


Cara Menyediakannya:-

Tulang Dibersihkan Dan Rebus Hingga Dagingnya Empuk Bersama Rempah Sup Bunjut. Halia, Bawang Putih Dan Bawang Merah Di Tumbuk.

Panaskan Minyak, Tumiskan Bahan Tumbuk Tadi Kemudian Masukkan Kulit Kayu Manis, Bunga Lawang Dan Buah Pelaga Hingga Wangi.

Tuangkan Kedalam Periuk Yang Berisi Tulang. Masukkan Pula Kentang Dan Lada Sulah.

Setelah Mendidih Masukkan Garam, Daun Bawang Dan Daun Sup. Bolehlah Di Hidangkan.


2 comments:

kucingorengemok said...

aduuhai, mana² pegi ada sup ekor... tergoda! tergoda!

Kak Lin said...

BelangCoolCat - Terima Kasih! Terima Kasih! Sudi Singgah...Di Rumah Kak Lin....Tengah Cuaca Panas2 Macam Ni Ler Sedap Menghirup Sup...