Monday, September 22, 2008

Biskut Keracis

Beberapa Tahun Dahulu Kak Lin Selalu Order Biskut Keracis Ni Daripada Kawan Kak Lin.... Biskut Ni Sedap Dan Rangup. Satu Masa Tu....Kak Lin Mengandungkan Anak Ke 3 Teringin Nak Makan Biskut Keracis Ni......Tetapi Kawan Kak Lin Tu Tak Ada Masa Nak Buatkan Untuk Kak Lin......Lalu Dia Beri Resepinya Pada Kak Lin......


Bahan-Bahannya:-


8 Cawan Cornflake Cap Ayam
1 Cawan Gula Pasir
1 Cawan Kacang Tanah – Di Goreng Tanpa Minyak
- Buang Kulitnya Di Gelek Di Atas Papan Pengelek
1 Cawan Kelapa Tin
4 Biji Putih Telor Great A - Jika Kurang Lebihkan Putih Telor
- Ceri Untuk Hiasan



Cara Membuatnya:-

A/ Putih Telor Di Pukul Hingga Kembang Sambil Di Masukkan Gula Pasir Sedikit Demi Sedikit. Bila Pekat Dan Agak Keras Biarkan Dahulu.

B/ Cornflakes Di Ramas Dan Digaulkan Bersama-sama Dengan Kacang Tanah Dan Kelapa Tin. Kemudian Masukkan Bahan A Tadi Separuh Daripadanya Dan Gaulkan Sampai Bahan-Bahan Ini Agak Basah. Jikalau Kurang Basah Tambahlah Lagi Dengan Putih Telor Yang Di Pukul Tadi.

C/ Cedok Dengan Secop Susu Tepung, Kemudian Di Tekan-Tekan Dengan Garpu Sampai Nipis Sedikit Supaya Bila Masak Dia Akan Garing. Letak Ceri Diatasnya Dan Bakar Di Dalam Ketuhar Yang Telah Di Panaskan Terlebih Dahulu.

6 comments:

cikwan said...

salam kak lin,seronoknyer tgk niskut2 raya terhidang ni...nmpk best sekut ni kak lin

cikwan said...

btw..happy belated besday untuk angah yer..semoga menjadi anak yang dibangga keluarga.

Kak Lin said...

Cik Wan - Walaikumsalam....Biskut Tu Biasa Jer Wan....Yang Sedap Biskut Keracis Tu....

Kak Lin said...

Cik Wan - Terima Kasih Wish Angah Nanti Kak Lin Sampaikan Pada Angah

umi_e said...

tgk resepi pun dah dpt terbayangkan rasanya! ermmmm cam nak try je TAPI diserang penyakit M lah pulak :-S

Kak Lin said...

Umi - Terima kasih....kalau penyakit m dah datang tunggu penyakit r muncul baru buat....hehehehe