Wednesday, September 3, 2008

Kacang Botol Goreng Petai

Assalamualaikum.....
Resepi Ini Daripada Mak Uda Kak Lin.....Suatu Masa Tu Kak Lin Balik Kampung Abah Kak Lin Di Maran, Pahang. Mak Uda Masaklah Kacang Botol Ni Dengan Petai....Punyalah Lajunya Adik Na Makan......Tapi Mak Uda Hiris Kacang Botol Dan Petai Tu Nipis-Nipis.

Balik Rumah Adik Na Suruh Kak Lin Masak Macam Mak Uda Masak.....Tapi Suruh Hiris Kacang Botol Tu Besar-Besar Sikit Dan Petai Tu Tak Payah Hiris...Maka Inilah Resepinya.


Bahan-Bahan:-

1 Ikat Kacang Botol
3 Papan Petai
10 Tangkai Cili Kering
1 Genggam Ikan Bilis-Di Tumbuk
1 Biji Bawang Besar
2 Ulas Bawang Putih
- Sedikit Belacan
- Sedikit Garam
- Sedikit Gula

Cara Menyediakannya:-

Kacang Botol Di Hiris. Petai Di Buang Kulitnya. Kisar Cili Kering, Bawang Besar, Bawang Putih Dan Belacan. Kemudian Panaskan Sedikit Minyak Dan Tumis Hingga Naik Baunya. Masukkan Ikan Bilis, Garam Dan Gula Masak Lagi Hingga Mengeluarkan Minyak. Akhir Sekali Masukkan Kacang Botol Dan Petai. Balik-Balik Sebentar Kemudian Angkat.



4 comments:

Anonymous said...

blog ni harus dijauhi pada bulan puasa sbb byk sgt godaan, hehehe.

Kak Lin said...

Lee Lin....Hahahaha...Sabau Jerlah....

Sabrina said...

Sab suka kacang botol.. digoreng atau di makan gitu jer.. tapi kalau petai Sab kureng sikit.. Sab tak tahan baunya la Kak Leen,..hehehehe.

p/s: Selamat Berpuasa!

Kak Lin said...

Sabrina - Yer Kacang Botol Mmg Sedap kegemaran Adik Na....Napa Mu Ni Sab Kadang Hilang Kadang Muncul....Buat Kak Lin Rndu Pada Mu....Hehehehe