Mesti Pelik Dengar Nama Sayur Ni.....Ahakss. Sebenarnya Cina Panggil Sayur Ni "Tiu Miu" Dan Orang Melayu Panggil "Bemi". Kak Lin Ni Kalau Ada Urusan Di Muar Selalu Singgah Makan Kat Kedai Asam Pedas Jalan Jonet, Muar. Kat Situ Pun Ada Jual Urap Sayur Bemi Ni.Bahan-Bahan:-
1 Peket Bemi
1 Genggam Ikan Bilis
6 Biji Bawang Kecil
10 Biji Cili Padi
½ Biji Kelapa Parut
- Sedikit Belacan
- Sedikit Garam
- Sedikit Gula
Cara Menyediakannya:-
Bemi Di Basuh Bersih Dan Di Toskan. Goreng Ikan Bilis, Bawang, Cili Padi Dan Belacan Satu Persatu Dengan Menggunakan Minyak.
Tumbuk Semua Bahan Goreng Sampai Lumat. Kemudian Di Gaulkan Dengan Kelapa Parut. Masukkan Garam Dan Gula. Panaskan Kuali Dan Sangai Kelapa Yang Telah Digaul Tadi Hingga Airnya Kering. Jangan Guna Minyak.
Kemudian Angkat Kelapa Tadi Dan Gaulkan Dengan Sayur Bemi.

2 comments:
Ooo boleh buat urap jugak tiu miu ni eh? Barulah tahu... hehehe...
MamaFami - Hehehehe...Lin Tahu Pun Sebab Biasa Makan Kat Jalan Jonet Tu....Lin Ni Kan Pantang Nampak Masakkan Yg Sedap Pasti Tanya Resepi Ahakss
Post a Comment