Saturday, July 26, 2008

Kuetiau Latna



Bahan-Bahan:-


500 Gram Kuetiau
10 Ekor Udang
3 Ekor Sotong
50 Gram Daging Ayam
3 Ulas Bawang Putih – Di Ketuk
3 Batang Sawi
3 Jagung Muda
1/2 Lobak Merah
2 Sudu Sos Tiram
1 Sudu Sos Ikan
- Garam Dan Gula Mengikut Rasa
- Sedikit Tepung Jagung Di Bancuh Dengan Air


Cara Menyediakannya:-


Panaskan Sedikit Minyak Di Dalam Kuali. Tumiskan Bawang Putih Masukan Udang, Sotong Dan Ayam. Masukan Pula Stok Ayam Secukupnya. Apabila Mendidih Masukan Sayuran, Sos Tiram, Serbuk Perasa Ayam, Sos Ikan, Garam Dan Gula Pasir. Kemudian Pekatkan Kuahnya Dengan Bancuan Tepung Jagung. Ketepikan.


Panaskan Minyak. Tuangkan Sedikit Kicap Dan Sos Tiram. Masukkan Kuetiau Dan Goreng Dengan Api Yang Kuat Sebentar. Angkat Dan Bubuh Di Dalam Pinggan. Tuangkan Kuah Yang Telah Di Sediakan Tadi.

0 comments: