Bahan-Bahan:-
½ Biji Nenas
2 Sudu Besar Ketumbar
1 Sudu Kecil Jintan Manis
1 Sudu Kecil Jintan Putih
100 Gram Udang Kering – Ditumbuk Lumat
3 Sudu Besar Kerisik
300 Ml Santan Pekat
1 Senduk Rempah Kari Ikan
10 Biji Bawang Merah
4 Biji Bawang Putih
10 Tangkai Cili Kering
- Garam Dan Gula Mengikut Rasa
- Rempah Penumis
- Bawang Hiris
Cara Menyediakannya:-
Potong Nenas Bulat-Bulat Di Belah Dua Kemudian Di Rendam Dengan Air Kapur.
Ketumbar, Jintan Manis Dan Jintan Putih Di Goreng Tanpa Minyak. Kemudian Di Kisar Mengunakan Pengisar Kering. Ketepikan.
Kisar Pula Cili Kering, Bawang Merah Dan Bawang Putih Kemudian Di Gaul Bersama Rempah Kari Ikan Dan Masukkan Jintan Manis, Jintan Putih Dan Ketumbar Yang Telah Di Kisar Tadi.
Panaskan Minyak Tumis Bahan Penumis Bersama Dengan Bawang Hiris. Setelah Naik Baunya Masukkan
Apabila Masak Bolehlah Di Hidangkan.
0 comments:
Post a Comment